Eerdere edities

Digitale editie 3 september

Donderdag 3 september organiseerden de gezamenlijke ondernemersverenigingen in de Leidse regio, samen met Rabobank Leiden-Katwijk en Economie071, een nieuwe editie van ‘071 Ondernemend Dichtbij’: de online talkshow van Ondernemersdag071. De live uitzending was dit keer vanuit CORPUS congress centre. Centraal stond het thema: Kansen in de regio.

KLIK HIER OM DE GEHELE UITZENDING TERUG TE KIJKEN
EN KLIK HIER OM DE COMPILATIE TE BEKIJKEN

Expert-panel
Onder begeleiding van Gerda Schukking besprak het expert-panel de laatste ontwikkelingen in de regio. Erik Versnel van Rabobank Leiden-Katwijk gaf een toelichting op de laatste cijfers van consumentenbestedingen en andere gevolgen van corona. Martijn van Pelt (VNO-NCW, stuurgroeplid van Economie071 en ondernemer) vertelde enthousiast over de ICT Praktijk Academie en de kansen van digitalisering voor bedrijven. Lorien de Roode, de nieuwe voorzitter van Ondernemersvereniging Leiderdorp (LOV), reageerde op de regionale ontwikkelingen en wat de LOV daarin voor haar leden kan betekenen. Te gast was Joost Bruggeman, projectleider van Talent op Maat. Hij besprak de aanpak die vanuit deze pilot wordt geboden aan bedrijven en werkzoekenden voor het vinden van de juiste kandidaat voor vacatures en baanbehoud. Tenslotte gaf Petra Romeijn van Corpus een korte inkijk in hoe het congres centrum omgaat met de uitdagingen van de corona-crisis.

Ondernemers aan het woord
In de uitzending kwamen verder drie centrale onderwerpen aan bod. Als eerste Slim personeelsbeleid. Waarom ‘alleen’ kijken naar diploma’s? Goed personeel is schaars. Door te kijken naar talenten van mensen kan er verrassend veel potentieel zijn. Aan het woord kwam Niek van der Plas van bouwbedrijf Heijmans (klik hier om het filmpje te bekijken). Vanuit de Leidse vestiging voor utiliteitsbouw zijn zij altijd op zoek naar goed personeel. Welke mogelijkheden benutten zij? Wat is voor hen de reden om mee te doen aan de pilot Talent op Maat.

Als tweede onderwerp kwam Leiden Bio Science Park aan de orde. Behalve dat hier momenteel hard wordt gewerkt aan een COVID-19-vaccin is het ook een belangrijke afzetmarkt voor de hele regio. Maar, heb jij al eens nagedacht over welke kansen de bedrijven op het park jou te bieden hebben? Bas Reichert nam ons mee, namens ondernemersvereniging Bio Science Park, in de ontwikkelingen op het park. (klik hier om het filmpje te bekijken).

Verder gingen we in gesprek met Emill de Waal van Huschka beveiligers. (klik hier om het filmpje te bekijken). Dit bedrijf doet veel zaken met bedrijven op het park en is daarmee een goed praktijkvoorbeeld. Pro-actief contact leggen als je kansen ziet is mede de sleutel tot succes.

Ook de nauwe samenwerkingsrelatie tussen kinderopvangorganisatie Teddy Kids en het Bio Science park werd toegelicht door Christiaan Albertsz. (klik hier om het filmpje te bekijken). Zij spelen in op de behoefte van tweetalige opvang van met name de kinderen van expats. Ook konden zij in tijden van corona opvang bieden voor de kinderen van ouders die werkzaam waren in vitale beroepen.

Tenslotte werd het thema digitalisering behandeld. Digitalisering is in deze huidige economische tijden voor bedrijven onontbeerlijk! En dan hebben we het niet (alleen) over een webshop, maar ook over beveiliging en het digitaliseren van processen. Wouter Segijn van Chiff sprak met ons over het beveiligen van wachtwoorden en van belangrijke informatie op alle mobiele devices, zowel voor consumenten als bedrijven. Dit jonge bedrijf en winnaar van o.a. ondernemerswedstrijden Gulliver en LEF, heeft ons zeker aan het denken gezet. (klik hier om het filmpje te bekijken).

Haak ook aan bij onze community!
Ondernemersdag071 is dé gelegenheid om je bij te laten praten over ondernemen in onze regio. Ondernemen vraagt op dit moment om flexibiliteit, innovatiekracht en creativiteit. Want, deze tijd kan ook weer kansen bieden. Een goed netwerk kan je als ondernemer daarin verder brengen. Samen kun je impact maken! In november hopen we terug te zijn met een nieuwe editie. Ben je nog niet eerder aangemeld geweest en wil je de komende editie niet missen? Meld je dan alvast aan via de pop-up die verschijnt als je de website bezoekt.

Eerdere uitzendingen en/of fragmenten terugkijken?

Digitale editie 16 juli

Met ‘071 Ondernemend Dichtbij’ kwamen we donderdagmiddag 16 juli jl. online naar je toe. Hier kun je de aflevering terugkijken. Live vanuit Naturalis Biodiversity Center. We namen een kijkje in de vrijetijdssector van onze regio. Vanwege de coronacrisis wordt deze sector hard geraakt; maar wordt dit óók gevoeld door vele andere bedrijven in de regio. Verder stonden we met de ondernemersverenigingen stil bij lokale ‘pijn’punten en mooie voorbeelden van creatief ondernemerschap.

Programma
De presentatie van het programma was weer in handen van Gerda Schukking. Martijn van Pelt (ondernemer, Economie071 en VNO-NCW Rijnland), Erik Versnel (Rabobank Leiden-Katwijk) en Nicoline Schuitemaker (Schuitemaker Vis) vormden het panel. Ook deelden zij cijfers van recente onderzoeken in de regio en voor specifieke branches.

16:00 uur Welkom, introductie onderwerpen en gasten en cijfers over de 071-regio.
16:05 uur Wat leeft en speelt er rondom toerisme en de markt van zakelijke congressen?
Met Flip Kromhout (VVV Katwijk) en Mincke Pijpers (Leiden Marketing) over de nieuwe campagne Streek van Verrassingen. Frans Schohaus (Van der Valk Hotel Leiden en Hoteloverleg Leiden) en Lorenzo van Beek (Boutique Hotels van Leyden en BV Leiden) sluiten hier vervolgens op aan.
16:35 uur De ondernemende 071-regio.
Met plaatselijke informatie en overzicht naar de regio door Anne Heijnen (Katwijkse Ondernemersvereniging), Lorien de Roode (Leiderdorpse Ondernemersvereniging), Erwin Roodhart (Ondernemend Leiden) en Gerrit Jan Bezemer (Platform voor Ondernemers Oegstgeest).
17:00 uur Einde tweede editie van 071 Ondernemend Dichtbij.

Klik hier om de verschillende video's van deze aflevering te bekijken.
 

Digitale editie 4 juni

Met ‘071 Ondernemend Dichtbij’ kwamen we donderdagmiddag 4 juni jl. online naar je toe. Hier kun je de aflevering terugkijken. Live vanuit Brasserie de Zijlstroom. Een zestal regionale ondernemers wordt in beeld gebracht. Een reflectie daarop wordt vervolgens, aan tafel bij Gerda Schukking, geven door Martijn van Pelt (ondernemer, Economie071 en VNO-NCW Rijnland), Erik Versnel (Rabobank Leiden-Katwijk) en Nicoline Schuitemaker (Schuitemaker Vis). Ook delen ze cijfers van recente onderzoeken in de regio en voor specifieke branches.

Programma
16:00 uur Welkom en introductie onderwerpen en gasten
16:05 uur Wat leeft er een speelt er in de horeca?
Met Henny Schaap (Beachclub Zomers & Het strand) en Paul Herman (Kon. Horeca Nederland-Leiden en o.a. De Vergulde Kruik en (nieuw) Flat White)
16:20 uur Wat leeft en speelt er rondom handelsbedrijven?
De sierteeltsector is hard getroffen door de coronacrisis. Wat betekent dit voor onze regio als het gaat om arbeidsplaatsen, distributie en verkoop? Hoe hebben Martijn van Noort (Floral Trade Group) en Jim van Haaster (de Bosrand) wijzigingen doorgevoerd binnen hun bedrijfsvoering?
16:30 uur Wat leeft en speelt er rondom zakelijke dienstverlening
Tenslotte nemen Joke Brouwer (Brouwers Tours) en Ivo van Oerle (Van Oerle Nettpro schoonmaakdiensten) ons mee in hoe zij de komende maanden tegemoet zien als het gaat om thuiswerken en de anderhalvemeter- samenleving. Mogen medewerkers naar kantoor? En wat hebben wij geleerd van deze coronacrisis?


2019 Terugblik op interactiefste Ondernemersdag tot nu toe

De organisatie kijkt terug op een geslaagd event maar vooral een heel interactief event. We vertrouwen erop dat de aanwezige ondernemers interessante collega's hebben ontmoet en geïnspireerd naar huis zijn gegaan! Drie onderwerpen stonden centraal: Human Capital, Technologisering en Ruimte.

Thema’s die jouw onderneming raken
Rens de Jong en de overige podiumgasten bespraken drie belangrijke thema’s.

Human Capital:
Er heerst krapte op de arbeidsmarkt. Hoe behoud je talent? Hoe trek je de juiste mensen naar je toe? Omdenken van functies naar vaardigheden kan een oplossing bieden.
Hier vind je de slides van Janine Vos om e.e.a. nog eens rustig door te nemen. En te bedenken op welke manier het kan bijdragen aan jouw onderneming. Daarvoor kun je ook gebruik maken van het Human Capital Actieplan voor de Leidse regio.

Technologisering van jouw bedrijf:
De digitale wereld heeft steeds meer te bieden voor jou en je klanten. Hoe zorg je dat digitalisering voor je gaat werken? Het project Smart071 helpt MKB bedrijven in de Leidse regio om hiermee op een laagdrempelige manier concrete stappen te zetten. Hier vind je voorbeelden van ondernemers die je voor gingen. En mogelijkheden om je aan te melden.

Ruimte voor ondernemerschap:
Op de dag van het event presenteerden gemeenten en het bedrijfsleven in de regio de vernieuwde strategie bedrijventerreinen. Met als doel om een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven te houden met voldoende en toekomstbestendige bedrijventerreinen. Hier vind je meer uitleg over de strategie en onderaan de pagina documenten en achtergrondinformatie.

Foto’s en video
Een terugblik in foto's en video vind je hier.

2018 editie 2
Inspirerende 4e editie Ondernemersdag071

Tijdens de Ondernemersdag071 op dinsdag 9 oktober kwamen zo’n 330 ondernemers uit de regio bijeen om kennis te delen, inspiratie op te doen en te netwerken. Thema van deze vierde editie was: Groei in de regio. De Ondernemersdag071 werd dit jaar georganiseerd in Holiday Inn Leiden en Congrescentrum ECC. De dag bestond uit twee rondes met inspiratiessessies waar gevestigde ondernemers de deelnemers vertellen over activiteiten in de regio en relevante ontwikkelingen.In het plenaire programma sprak onder andere ondernemer Yousef Yousef, hij vertelde over hoe hij innovatie toepaste in een verlieslijdend bedrijf. De Ondernemersdag071 werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

Benieuwd naar de foto’s? Klik hier
Of wil je de aftermovie zien? Klik hier

Inspiratiesessies door en voor ondernemers
De dag bestond uit twee rondes met inspiratiessessies waar gevestigde ondernemers de deelnemers vertellen over activiteiten in de regio en relevante ontwikkelingen. Want als het gaat over groei, dan luisteren ondernemers het liefst naar elkaar. Zoals de sessie ‘Groeien vanuit een familiebedrijf’ waarbij Jim van Haaster (Tuincentrum de Bosrand) en Martijn van Noort (Floral Trade Group) op een informele manier bespraken hoe ze beslissingen maken binnen hun familiebedrijven, hoe je de kwaliteit moet blijven waarborgen, hoe belangrijk trouwe medewerkers zijn en wat ze doen om te blijven groeien. De sessie ‘Growth hacking 101’ was erg populair. Tara Velis (PLNT) en Sylvia Lorente (Van Berge Henegouwen) gaven deze minicursus growth hacking, wat je het beste kunt beschrijven als een proces van experimenteren met het inzetten van marketingkanalen

om de meest effectieve manier te vinden om je bedrijf te laten groeien. Deelnemers mochten meteen aan de slag om dit toe te passen binnen hun eigen onderneming. Eric Wuestman en Robert-Willem Dol (Circo) gaven de ondernemers een inspiratiesessie over circulair ondernemen. Een circulaire economie gaat om het voorkomen van verspilling, iets wat steeds belangrijker wordt. En volgens de heren heeft circulair ondernemen genoeg mogelijkheden om een verdienmodel van te maken. Aan de hand van oefeningen werden de ondernemers aan het denken gezet om problemen om te buigen in een kans. In de sessie ‘Groei met een maatschappelijke factor’ lieten twee medewerkers van Secrid portemonnees zien hoe ze maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen toepassen in hun bedrijf. Secrid werkt bijvoorbeeld samen met sociale werkplaatsen, zoals DZB in Leiden, om de cardprotectors te vervaardigen.

Ook waren er nog sessies over de juridische aspecten die van belang zijn voor een ondernemer, het duurzaam groeien als horecaondernemer, de duurzame bouw, de binding van personeel en de verduurzaming van je organisatie. Ook kwamen jonge ondernemers in een sessie vertellen hoe het hen was vergaan na deelname aan een starterswedstrijd.

Naborrelen
Zoals het hoort bij een goed ondernemersevenement sloten de aanwezigen af met een gezellige netwerkborrel.

2018 editie 1 
Ondernemers ontmoetten en vonden elkaar op 10 april

De organiserende ondernemersverenigingen uit de regio zagen dinsdag 10 april ongeveer 300 ondernemers afkomen op alweer de zesde editie van Ondernemersdag071. Deze keer bij ZalenA4 in Leiderdorp met twee rondes met inspiratiesessies, een plenair programma en een actieve netwerkborrel. Het gaat de ondernemende Leidse regio voor de wind, zo bleek meerdere keren in het programma. Maar samenwerking en elkaar vinden is en blijft essentieel.

Benieuwd naar de foto’s? Klik hier.

Of wil je de aftermovie zien? Klik hier.

Acht inspiratiesessies
In twee rondes van vier inspiratiesessies werden ondernemers op specifieke onderwerpen bijgepraat over activiteiten in de regio en/of ontwikkelingen die van betekenis gaan zijn.

Bij Medewerkers & Mobiliteit was er aandacht voor fietsregelingen. Bij Internet of Things werd stil gestaan bij de onuitputtelijke hoeveelheid mogelijkheden die het internet ons nu en in de toekomst te bieden heeft. Aruna Gopal gaf een ‘les’ social selling: hoe gebruik je jouw sociale media op een commerciële manier die werkt. En bij 071 Horeca en Toerisme vond een actief gesprek plaats tussen drie regionale ondernemers en de zaal over de mogelijkheden in de regio.

Als dat nog niet genoeg inspiratie was konden ondernemers direct door naar een volgende sessie. Online supermarkt Picnic inspireerde met hun vernieuwende manier van ondernemen in een traditionele markt. Bereikbaar Haaglanden schetste kansen voor ondernemers op het gebied van Logistiek & Mobiliteit. De ontwikkelingen op Vliegveld Valkenburg en Drone Valley werden gepresenteerd. En Bastiaan de Roo nam de aanwezigen mee in de wereld van HUBspot, het centrum voor innovatie en ondernemerschap.

600 luisterende oren voor Polariks PicNic en regiocijfers
Tijdens het plenaire gedeelte van Ondernemersdag071 kregen ondernemers drie ‘verhalen’ voorgeschoteld. Succesvolle onderneming in de dop, Polariks, keek terug op het winnen van LEF en deelde hun toekomstplannen. PicNic liet zien waarin Leiden verschilt van de rest van Nederland als het gaat om boodschappen doen. En Jan Versteegh namens VNO-NCW en Erik Versnel namens Rabobank Leiden-Katwijk gingen met elkaar in gesprek over de kansen en aandachtspunten van de regio op het gebied van ondernemerschap.

Economie071 stond stil bij de vele initiatieven die er in de regio, en daarbuiten, gebeuren en die door ondernemers eigenlijk niet gemist mogen worden. Wat te denken van een wikihouse voor Technolab op het Leiden Bio Science Park? En fieldlabs die op allerlei terreinen innovatieve ondernemers verder helpen.

Naborrelen
Zoals het hoort bij een goed ondernemersevenement sloten de aanwezigen af met een hapje en een drankje. Want nieuwe cont(r)acten sluit je immers onder het genot daarvan.

2017 editie 2
Geslaagde en gevarieerde editie op 13 oktober

De editie van 10 oktober jl. was met ruim 300 aanwezige ondernemers weer een succes. Met de inspiratiesessies bood het programma voor veel ondernemers een specifiek onderwerp dat hen bezig houdt. Het plenaire programma dat daarop volgde stond vooral in het teken van regionale ontwikkelingen en samenwerking. De afsluitende netwerkborrel bood op een laagdrempelige manier kansen om in contact te komen met, tot dat moment, nog onbekende ondernemers.

Plenair programma met 071Talk
Robert Strijk, Leidse wethouder Economische zaken maar ook nauw betrokken bij regiomarketing, verzorgde de eerste 071Talk. Hij benoemde kenmerken die onze regio uniek maken en historische gebeurtenissen die geen toeval kunnen zijn. Bij nog meer samenwerking tussen overheid en ondernemers kunnen mogelijkheden in de regio nóg beter worden benut.

Hierna was het woord aan Wim de Leeuw van De Leeuw Makelaardij. Hij analyseerde de woningmarkt in de regio en constateerde dat de woonkernen met een historische basis het meest geliefd zijn bij woningzoekers. Om vraag en aanbod weer in evenwicht te kunnen brengen is structurele nieuwbouw in onze regio noodzakelijk van zo’n 30.000 woningen. Iets wat praktisch gezien bijna niet realiseerbaar is. De vraag zal voorlopig dus het aanbod blijven overstijgen.

De afsluiting van 071Talk was een opmaat naar de netwerkborrel die volgde. Met een interactieve en mobiele enquête werd ondernemers gevraagd naar hun netwerkskills. Dit leverde verrassende uitslagen en antwoorden op die de zaal hoorbaar bezig hielden.

Inspiratiesessie Vastgoed als belegging – bereikbaar voor iedereen
Maarten Donkers van Rabobank Real Estate Finance inspireerde de aanwezigen met een brede blik op het onderwerp: “Perspectief voor vastgoed - Van visie naar mogelijkheden”. Hij benoemde twee drijvende krachten. Het slim inzetten van digitale mogelijkheden en ontwikkelingen van dit moment. Bijvoorbeeld Internet of Things, blockchain, robotica en duurzaamheid (denk aan klimaatverandering, de energie transitie en het hergebruik van materialen). Hierna kwamen Sander Zwaan en Jan Jeroen Schaap op het ‘podium’, beiden partners van Basis Bedrijfshuisvesting aan het woord. Zij presenteerden de trends en ontwikkelingen in de vastgoedmarkt, boden inzicht in welke segmenten op dit moment het meest in trek zijn en legden het principe van vastgoedbeleggen uit aan de hand van concrete voorbeelden.

Inspiratiesessie Toko van de toekomst
We zijn steeds meer (digitaal) aan elkaar verbonden. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Communicatie verloopt digitaal en processen verlopen via systemen die gezamenlijk worden gebruikt. Samenwerking is het sleutelwoord voor de toekomst!

Er zijn grote hoeveelheden data aanwezig in organisaties. Hoe ga je daarmee om en hoe kun je ze beter gebruiken? Het belangrijkste is om creatief te durven denken. Analyseer met behulp van data het gedrag van klanten bijvoorbeeld en stem hier je marketing op af. Het inzetten van nieuwe technologieën (Internet of Things en big data) kunnen tot onvermoede nieuwe inzichten leiden en uitgroeien tot nieuwe business modellen. Het internet is er en zal niet meer verdwijnen! Doe er iets mee, wees alert en creatief, alleen dan is ook jouw 'toko op de toekomst voorbereid!'

Inspiratiesessie Duurzaam ondernemen
Bij de sessie ‘Duurzaam ondernemen’ stond de vraag centraal op welke manier bedrijven commercieel kunnen groeien door het toepassen van duurzame principes. De ervaringen van ondernemers Bas Reijerkerk (bloembollengroothandel Fred de Meulder) en Frans Schohaus (Hotel Leiden) stonden hierbij centraal.
Met de aanwezigen ging moderator Erik van Dam in gesprek over de commerciële mogelijkheden die deze twee ondernemers zien op het terrein van duurzaamheid, waarbij ook aandacht was voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in het algemeen.

Inspiratiesessie Creëer je eigen personeel
Horeca Groep Leiden, de Biotech Training Facility, de Stagestraat van Stad & Co en Hema Katwijk presenteerden hun aanpak. De grote gemene deler tussen deze bedrijven was dat zij de mensen hands-on en on-the-job de kneepjes van het vak leren en in sommige gevallen ook mensen proberen (terug) te brengen naar een plek op de arbeidsmarkt. Er was een goede interactie tussen de ondernemers in de zaal en het panel. Er werden verschillende ideeën met elkaar uitgewisseld en er kwamen interessante vragen over de manier van aanpak.

2017 editie 1
Ondernemersdag071 brengt Leidse regio bij elkaar

De Leidse regio bruist van ondernemerschap. Veel ondernemers hebben zin om zich verder te ontwikkelen en ontmoeten daarbij graag gelijkgestemden. Dat bleek tijdens de eerste regionale Ondernemersdag071 die dinsdag in Corpus werd gehouden. Ruim 350 ondernemers namen deel aan inspiratiesessies, luisterden naar een talkshow over de economische ontwikkelingen in de regio en spraken elkaar op de netwerkborrel. Centraal stond het thema ‘Geheimen van de Leidse regio’. De gezamenlijke ondernemersverenigingen en VNO-NCW kijken dan ook terug op een geslaagde bijeenkomst. Het succes vraagt om een tweede editie! Die wordt georganiseerd op dinsdag 10 oktober. 

Divers programma
Vier regionale ondernemers gaven tijdens de dag een inspiratiesessie. Zij brachten een inspirerend verhaal vanuit hun eigen ervaring in het ondernemen. Erna Barèl van BaseClear benoemde het ideale vestigingsklimaat vanwege de kenniseconomie die sterk is in de regio: ‘Het Leiden Bio Science Park biedt ons de ideale combinatie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap’. Stephan Derksen van Infotheek gaf aan: ‘Succes vraagt om hard werken. De klant moet je goed voorbereid actief benaderen’. Eugene van den Berg van Liquidseal hield ondernemers verder het advies voor snel stappen te maken bij het innoveren van je product: ‘Breng het snel op de markt en ontwikkel van daaruit verder. Anders mis je de boot en verlies je veel tijd en geld’. Adviezen waren soms ook heel nuchter. Zo stelde Diek Parlevliet van Parlevliet & Van der Plas: ‘Je kan beter met de stroom mee zwemmen, anders word je moe’.

The next stap in ondernemen
Na de inspiratiesessies was er de talkshow 'Bij Leendert aan tafel'. Tafelgasten waren o.a. Jan Versteegh (VNO-NCW), Erik Versnel (Rabobank Leiden-Katwijk), Gerda Schukking (LEVEN Magazine), Peter Jongejan (Katwijkse Ondernemersvereniging) en Agnita Mur (Economie071). Zij spraken over de ontwikkelingen in de Leidse regio, geheimen rondom ondernemerschap en the next step in ondernemen. De gesprekken werden afgewisseld door sidekick Shelly Sterk, bekend van onder meer het televisieprogramma Galileo. De talkshow is zaterdag 25 februari vanaf 18.00 uur te zien op Unity TV.

Volgende editie
Na afloop werd nagepraat tijdens de netwerkborrel onder het genot van een hapje en een drankje. Daar werd alvast vooruit gekeken naar een tweede editie die gehouden wordt op dinsdag 10 oktober 2017.

2016
Ondernemersdag071 brengt Leidse regio bij elkaar

De Leidse regio bruist van ondernemerschap. Veel ondernemers hebben zin om zich verder te ontwikkelen en ontmoeten daarbij graag gelijkgestemden. Dat bleek tijdens de eerste regionale Ondernemersdag071 die dinsdag in Corpus werd gehouden. Ruim 350 ondernemers namen deel aan inspiratiesessies, luisterden naar een talkshow over de economische ontwikkelingen in de regio en spraken elkaar op de netwerkborrel. Centraal stond het thema ‘Geheimen van de Leidse regio’. De gezamenlijke ondernemersverenigingen en VNO-NCW kijken dan ook terug op een geslaagde bijeenkomst. Het succes vraagt om een tweede editie! Die wordt georganiseerd op dinsdag 10 oktober.

Divers programma

Vier regionale ondernemers gaven tijdens de dag een inspiratiesessie. Zij brachten een inspirerend verhaal vanuit hun eigen ervaring in het ondernemen. Erna Barèl van BaseClear benoemde het ideale vestigingsklimaat vanwege de kenniseconomie die sterk is in de regio: ‘Het Leiden Bio Science Park biedt ons de ideale combinatie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap’. Stephan Derksen van Infotheek gaf aan: ‘Succes vraagt om hard werken. De klant moet je goed voorbereid actief benaderen’. Eugene van den Berg van Liquidseal hield ondernemers verder het advies voor snel stappen te maken bij het innoveren van je product: ‘Breng het snel op de markt en ontwikkel van daaruit verder. Anders mis je de boot en verlies je veel tijd en geld’. Adviezen waren soms ook heel nuchter. Zo stelde Diek Parlevliet van Parlevliet & Van der Plas: ‘Je kan beter met de stroom mee zwemmen, anders word je moe’.

The next stap in ondernemen

Na de inspiratiesessies was er de talkshow 'Bij Leendert aan tafel'. Tafelgasten waren o.a. Jan Versteegh (VNO-NCW), Erik Versnel (Rabobank Leiden-Katwijk), Gerda Schukking (LEVEN Magazine), Peter Jongejan (Katwijkse Ondernemersvereniging) en Agnita Mur (Economie071). Zij spraken over de ontwikkelingen in de Leidse regio, geheimen rondom ondernemerschap en the next step in ondernemen. De gesprekken werden afgewisseld door sidekick Shelly Sterk, bekend van onder meer het televisieprogramma Galileo. De talkshow is zaterdag 25 februari vanaf 18.00 uur te zien op Unity TV.

2015 Innovatie en ondernemen

Gastspreker Danny Mekić, de Leidse locatie LEVEL en de diversiteit in workshops op 11 november 2015 inspireerden vele
aanwezige ondernemers uit de regio. Ruim 150 ondernemers waren op uitnodiging aanwezig voor dit evenement dat in het teken stond van innovatie en ondernemen.
Speciale gast Danny Mekić (28) sprak over dromen, doelen stellen en de impact van technologische ontwikkelingen. De bekende technologie-expert en ondernemer werd in 2009 door Sprout uitgeroepen tot ondernemer van het jaar. Onder de ondernemers bevonden zich zowel starters als meer ervaren zakenlieden, vertegenwoordigers van kleine en grotere bedrijven en zelfs een tiental studenten.

Programma:

 1. Workshops vóór en dóór ondernemers
  • Sales voor ondernemers
  • Persoonlijk leiderschap
  • Financieel management
  • Een slimme ondernemer stemt zakelijk en privé op elkaar af
    
 2. Innovatie in ondernemen door Danny Mekić 
  Danny Mekić (28) richtte op 15-jarige leeftijd zijn eerste bedrijf op. Hij werkt nu vanuit zijn bedrijf NewTeam als multi-disciplinaire expert voor non-profit organisaties, onderwijsinstellingen, overheden en commerciële organisaties. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad en is regelmatig als internetexpert te zien bij De Wereld Draait Door, RTL Boulevard en actualiteitsprogramma’s zoals Nieuwsuur en Een Vandaag.
  “Iedere ondernemer zoekt continu naar zijn of haar onderscheidende waarde. Wat maakt jou de beste ondernemer binnen de branche? Wat is de toegevoegde waarde van jou als ondernemer in de snel veranderende samenleving? Welke disruptieve innovaties komen er op je af? Hoe zorg je voor een juiste harmonie tussen sociale & digitale innovatie? Iedereen heeft een rol, een functie en het is de kunst om uit te vinden waar jouw unieke kracht ligt." Danny Mekić, in 2009 uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer van Nederland, neemt je mee in het ondernemen van de toekomst. “Aan de ondernemer van de 21e eeuw worden andere eisen gesteld. In alle branches!”
   
 3. Netwerkborrel

2014 Verbinding van regionale ondernemers

Vrijdag 27 juni vond in het centrum van Leiden voor het tweede jaar op rij de Ondernemersdag071 plaats. Tijdens het evenement stond de moderne ondernemer centraal. Duurzaamheid, online ondernemen en crowdfunding vormden de rode draad bij de bedrijfspresentaties van studenten en de sprekers van het dagprogramma. Er kwamen zo’n 200 bezoekers op af. De ochtend was voor de ondernemers van de toekomst. Studenten van de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden namen het tegen elkaar op in een ondernemerswedstrijd. Tijdens de powerlunch was er de drive en ondernemersgeest van Monique Velzenboer. De oud-Olympiër liep in 1993 tijdens een training shorttrack schaatsen een dwarslaesie op, maar is inmiddels een succesvol fotografe. Daarnaast volgden de aanwezigen een presentatie van Ronald Kleverlaan over crowdfunding. De dag werd afgesloten door een inspirerende presentatie van autocoureur en ondernemer Tom Coronel. Hij hamerde op “een samensmelting van retailing (winkels, red) en e-tailing”.

2013 Kennis delen om vooruit te helpen

Ruim 250 ondernemers uit de omgeving woonden de verschillende programmaonderdelen bij.

 1. Leidse wethouder Robert Strijk opende de dag met een kijk op de ondernemende regio. Tijdens het ontbijt overtuigde René Hendriks de aanwezige ondernemers van het feit dat creativiteit essentieel is en dat de waarde van reviews op social media wordt onderschat. Hans Hugo Smit van MAB Development gaf de ondernemers een kijkje in de keuken van de vastgoedontwikkeling in stadscentra.
   
 2. Na de ontbijtsessie was het podium voor de studenten van Hogeschool Leiden. Drie groepjes studenten presenteerden hun ondernemersplan in de strijd om een publieks- en juryprijs. Movimento, een koffiezetapparaat voor in de auto, won uiteindelijk beide prijzen.
   
 3. Tijdens lunch was Humberto Tan de hoofd-spreker. Hij gaf zijn kijk op ondernemerschap: “Ondernemen is simpel. Kom je afspraken en vergeet niet je bestaande klanten tijdens de werving van nieuwe.” Zijn enthousiasme en overtuigingskracht zorgden voor een goede beleving in de zaal.
  Lokale ondernemer Hans Luiken belichtte de essentie van contentmarketing en gaf het advies (het opzetten van) een webshop niet te onderschatten. Ieder verkoopkanaal moet gezien worden als een filiaal waar je je uiterste best moet doen om klanten tevreden te stellen en te houden.
   
 4. De dag werd afgesloten door (zakelijk) flirtcoach Angelique van ’t Riet. In haar interactieve workshop netwerken leerde zij haar gasten hoe je contact kunt maken. Netwerken is niet alleen een hand schudden en je voorstellen, maar ook aansluiting vinden bij je gesprekspartner en luisteren!
   
 5. Na afloop stond er een borrel gepland waarbij gelegenheid was om de workshop in praktijk te brengen.